Новият парламент беше открит без първи звънец. За малко да бъде

...
Новият парламент беше открит без първи звънец. За малко да бъде
Коментари Харесай

Парламентът започна без първи звънец, дано не се задават избори

Новият парламент беше открит без първи звънец. За малко да бъде пропуснат и химнът. Всичко това, несъмнено, може да отдадем на чаровното държание на най-възрастния народен представител, който даде началото на законодателната работа. Мика Зайкова от " ИТН " провокира усмивки и завоюва благосклонности и в предходния парламент. Но след фалстарта и късото битие на 46-ото Народно заседание започваме да търсим неприятни поличби във всичко.

След вота на 4 април в пленарната зала се вихреше възторг, до момента в който в този момент депутатите по-скоро стискат палци да не се окажат след месец отвън Сградата на съединението и още веднъж да отидем на избори. 

Първата политическа мощ " ИТН " даде някаква поръчка, че в идващите 14-15 дни въпреки всичко може да бъде излъчен кабинет, откакто с множеството парламентарни групи има близки цели. Но беше напомнено дежурното " обръщение " от последните дни - в случай че желанието е единствено за постове, отиваме на нови избори.

ГЕРБ, този път в ролята на втора политическа мощ, регистрира, че изборните резултати не означавали победа за една партия. При все че в предишния парламент, когато нейните представители изпаднаха в недружелюбност, не спираха да припомнят, че са спечелили. Сега депутатите от партията на Бойко Борисов се обявиха като съпротива и надлежно няма да поддържат кабинет, препоръчан от първите след вота. Не показаха и никакви свои цели в новото Народно заседание, а се впуснаха в

злокобни прогнози за безпорядък и рецесии. 

Българска социалистическа партия обърна внимание на " ИТН ", че е извънредно време да спрат да приказват за статукво. А от " Демократична България " побързаха да припомнят кой е най-големия зложелател на върховенството на закона, изтъквайки че от ГЕРБ и Движение за права и свободи се срещат с турския президент Реджеп Ердоган предизборно. От придвижването обаче дадоха отговор, че  " назидателният звук не отива на вицепремиер, обвиняващ в корупция властта, в която самият той е взел участие ".

Най-малката парламентарна група, сменила в последния миг името си -  " Изправи се БГ! Ние идваме ", показва че е най-дейната. Тя предложи комисията по проверка на ръководството на ГЕРБ да продължи активността си и в настоящия Народно заседание. Освен това е внесла и оферти за преизчисляване на пенсиите, за промени в Закона за персоналната помощ, за унищожаване на профилирания превоз на лица, заемали длъжностите министър председател и ръководител на Народното събрание, както и унищожаване на профилирания превоз за членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание и на кмета на столицата, а основният прокурор да има право на персонална държавна защита само при потвърдена нужда. От   " Изправи се БГ! Ние идваме " упорстват и да бъдат изслушани служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов във връзка настояването за освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

Повтори се практиката от предходния къс парламент обособените партии да се надпреварват коя първа да се отличи с дадена законодателна самодейност. В случая социалистите бяха изпреварили   " Изправи се БГ! Ние идваме " за преизчисляването на пенсиите. 

ГЕРБ също вика Бойко Рашков за чуване ,

само че по тематиката за противозаконните подслушвания на политици и протестиращи. Интересното е, че от същата политическа групировка, до момента в който бе на власт, не посрещаха с възторг желанията на другите депутати за чуване на членове на Министерския съвет. 

В коридорите в този момент нямаше чак такава суматоха като след априлските избори. Малко изненадващо, доста по-словоохотливи от народните представители бяха служебните министри. Създаваше се чувството като че ли всички чакат от тях някакъв знак за поддръжка. Премиерът Стефан Янев загатна, че е допустимо министри от служебното държавно управление да станат част от постоянното ръководство, стига да има стратегия и ясни цели. 

Иначе депутатите повтаряха като мантра елементи от декларациите на политическите сили, които представляваха и които бяха изчетени преди това. Едни уверяваха, че не желаят постове, а други държаха да припомнят, че и не оферират такива. 

От " ИТН " се пробваха да внесат известно утешение, заявявайки, че

диалози ще има, преди да бъде препоръчан състав на кабинет,

тъй като били " задължени " да проведат диалог с " партиите на митингите ". А партиите на статуквото? Дали ИТН ще откаже тяхната поддръжката в случай, че не могат да имат свое държавно управление с утвърждението само на останалите?

Накрая, с цел да покажат, че са " разбрали " апелите за работа, обединяване и превъзмогване на егото, част от народните представители бойкотираха общата фотография пред постройката на Народното събрание. От ГЕРБ показаха, че няма по какъв начин да се щракнат за спомен с хора, нарекли ги " мутри ". Отсъстваха и депутатите от " ИТН ". Снимаха се  депутатите от Българска социалистическа партия, " Демократична България ", Движение за права и свободи и " Изправи се БГ Ние идваме! ", но и те не бяха в цялостен състав. 

При откриването на 45-ия парламент нямаше никакви общи фотоси и той просъществува по-малко от месец. Как ли ще е в този момент? Ако има някакви очаквания, те не са свързани с упованията, че внезапно здравият политически разсъдък ще заприказва и в нашата страна, а че е допустимо нежно обединяване към обособени политики, и най-много, че " партиите на митинга " няма да завоюват доста от идващ избор. Така че, време е за конструктивност или както посъветва най-възрастният народен представител Мика Зайкова:  " Конфронтацията и омразата са път за на никое място ".

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР